kawa ziarnista arabica

Zwykło się myśleć, że jeśli dobra kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

arabica 100% sklep
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkiem różne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie podobne, to jednak się różnią.
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, właśnie dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać gruntownie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie dodatkiem.